triedna kniha  m365
 logo ms male  skd
 jedalen

ZELENÉ OÁZY 2020

Názov projektu: Zdravie z vlastnej záhrady

Osoba zodpovedná za realizáciu projektu:           Mgr. Peter Žatko

Projekt bol podporený sumou vo výške 1.150,00 eur. Z iných zdrojov sa nám podarilo získať 300,00 eur.

Naším cieľom bolo vytvoriť zelenú, živú, voňavú a liečivú záhradu pre žiakov, rodičov a priateľov Základnej školy s materskou školou R. Dilonga v Trstenej. Vznikne tak miesto nie len na oddych ale aj na vzdelávanie.

Samozrejme by sme to nedokázali bez našich partnerov. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie Ekopolis a spoločnosti Slovnaft a.s., v celkovej sume 1150,0 eur. Na projekte sa finančne podieľali aj Rímskokatolícka cirkev, Biskupstvo Spišské Podhradie, Rímsko- katolícky farský úrad Trstená a Združenie rodičov pri ZŠ s MŠ R. Dilonga v Trstenej, ktorí nás podporili sumou spolu vo výške 300,0 eur.

Po dlhých rokoch sa nám konečne podarilo vynoviť okolie našej školy. Zanedbanú zadnú časť, kde si veselo bujnela burina, sme za pomoci žiakov a učiteľov premenili na Semiramidine visuté záhrady. Vybudovali vyvýšené záhony na pestovanie vlastných byliniek. Tie následne spracujeme a vyrobíme z nich rôzne voňavé vrecúška a čajíky. Tieto vrecúška by sme radi použili nie len na vlastnú spotrebu ale aj na obdarovanie najbližších. Týmito aktivitami by sme podporili rozvoj motorických zručností u žiakov, podporovali sociálne väzby v komunite ako aj vzťah k prírode. 

 Aktivitač.1: Výroba záhonov

Veď to musíme mať za týždeň hotové. Som si pomyslel, ale bol som mierne naivný. Prirodzená zručnosť sa medzi deťmi pomaly vytráca. Ešteže aspoň vďaka takýmto projektom trochu pričuchnú k manuálnej práci. Čo sa im ale uprieť nedá, je snaha. Mnohí bez hundrania pracovali a často krát pomáhali aj vo svojom voľnom čase. Pílili, hobľovali, maľovali a spájali. Iná partia vykonávala výkopové a zemné práce.  Aj keď to niekedy pripomínalo firmu ,, A je to“, podarilo sa nám vyvýšené záhony dokončiť.

Aktivita č.2: Sušíme bylinky                                                          

Keďže naše bylinky ešte nevyrástli, väčšinu byliniek na vrecúška sme pozbierali v prírode a doma. Som neveril, koľko ľudí na Orave pestuje doma nejaké bylinky. Dúška, repík, prvosienky, podbele, mäta, šalvia, tymian a ďalšie. Ďakujem všetkým, ktorí boli ochotný pomôcť niečo nasušiť. O rok už budeme sušiť vlastnoručne dopestované a tie budú ešte lepšie, lebo budú naše, s láskou dopestované.

Aktivita č. 3: Výroba vrecúšok

Kým chlapci mali na starosti stavebnú časť, naše dievčatá sa pustili do výroby vrecúšok pod vedením p. učiteľky Dlholúckej. Nakúpili látku a pustili sa do výroby. Strihali, plnili a vyšívali.

phoca thumb m 001

2021 ekopolis  2021 zelene oazy  2021 slovnaft